Як запобігти виникненню кишкових захворювань внаслідок
вживання питної води
На території Миколаївської області, внаслідок збройної
агресії російської федерації проти України, в тому числі після
підриву греблі Каховської ГЕС відбувається забруднення поверхневих вод та
підземних водоносних горизонтів, які використовуються як джерела питного
водопостачання різними хімічними та бактеріологічними чинниками: залишки
військової техніки, розірваних снарядів, загиблі тварини, тощо.
Забруднена питна вода може призвести як до хімічних
отруєнь так і бути джерелом виникнення багатьох кишкових інфекційних
захворювань: вірусного гепатиту А, холери, дизентерії, та інших гострих кишкових
інфекцій тощо
З метою запобігання негативного впливу на Ваше здоров’я,
нагадуємо прості правила, яких треба дотримуватися при виборі джерела питної
води:
постійно слідкуйте за інформацією про якість питної
води в розвідній водопровідній мережі в Вашому населеному пункту, яку
розміщають на офіційних сайтах органи місцевого самоврядування, суб’єкти
господарювання – балансоутримувачі об’єктів водопостачання, органи, що
здійснюють контроль за якістю та безпекою води;
уважно вибирати джерело (бювет, пункт розливу доочищеної
води, шахтний колодязь), яке плануєте використовувати для питних потреб, а
саме, місце розташування, задовільний санітарно-технічний стан, наявність
інформації щодо власника джерела, номер і глибини свердловини, в разі вибору
джерела з привізною водою – тип та місце знаходження джерела, з якого
доставляється вода, результатів виробничого контролю.
У випадках, коли об’єктивна та достовірна інформація про
джерело відсутня:
воду, набрану з невідомого джерела, перед
використанням кип’ятити не менше 15 хвилин, або застосувати будь які інші
доступні методи для дезінфекції (активоване вугілля, тощо);
не використовувати сиру воду для миття овочів та фруктів,
перед вживанням ретельно їх вимити кип’яченою водою, при споживанні дітьми –
обдати окропом;
не використовувати сиру воду для миття посуду;
не використовувати сиру воду при дотримуванні правил
особистої гігієни (наприклад, чищення порожнини роту);
використовувати для пиття та приготування їжі тільки
бутильовану воду;
При перших ознаках гострих кишкових інфекцій, необхідно
відразу звернутися за медичною допомогою до лікаря.
Пам’ятайте, питна вода гарантованої якості – запорука
Вашого здоров’я
Інформація Головного управління Держпродспоживслужби
в Миколаївській області
|